O nama 2018-03-26T13:35:58+00:00

O NAMA

Pravno ekonomska klinika (Klinika), kao projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prvi je primjer interdisciplinarnog pristupa problematici sektora malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj. Klinika je pokrenuta koncem 2013. godine s ciljem omogućavanja primjene stečenih teorijskih znanja u praksi, te jačanja svijesti o nužnosti međusobne suradnje i interdisciplinarnog pristupa problemima poduzetnika.

Klinika je orijentirana na probleme poduzetnika početnika, ali i svih onih koji tek razmišljaju o ulasku u „poduzetničke vode“. Probleme u Klinici rješavaju mješoviti timovi studenata, pod nadzorom mentora, koji su stručnjaci u svojim područjima djelovanja – profesori oba fakulteta, odvjetnici, javni bilježnici, poslovni savjetnici, pravnici i sudci Trgovačkog suda u Osijeku.

Pravno ekonomska klinika je pionir u pružanju cjelovitih savjeta i rješenja poduzetnicima početnicima koje nitko na tržištu nema u portfoliu svojih usluga, te kao takva pronalazi svoje mjesto i među poduzetničkim potpornim institucijama.

Svi savjeti i pomoć u Klinici su u potpunosti besplatni za sve klijente. Svake godine Klinika prosječno zaprimi i riješi 50-tak slučajeva, koji su vezani uz pitanja pravnog oblika poslovanja, poreznog opterećenja poduzetnika, poslovnog planiranja, sastavljanja različitih ugovora i tumačenja ugovornih obveza, zaštite autorskih prava, istraživanja tržišta, poslovnih modela i analiziranja atraktivnosti industrije u koju poduzetnik ulazi.

Pravno ekonomska klinika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku član je Europske mreže organizacija pravno – kliničke edukacije (European Network of Clinical Legal Education – ENCLE).

Klinika ima i svoju ispostavu u Županji, koja djeluje u suradnji s Gradom Županjom od 2015. godine. Ispostava u Županji je fokusirana na rješavanje pravnih i ekonomskih problema poduzetnika s područja Županje i okolnih mjesta.